top of page
  • Writer's picturelaineparuma

Grāmatu tārpiņš jau maziņš būdams


Šoreiz gribu padalīties ar mūsu grāmatu ikdienu. Man pašai grāmatas vienmēr ir bijušas ļoti nozīmīgas, vienmēr esmu bijusi liela lasītāja (tikai pēdējos gados esmu palikusi slinka uz to, bet pamazām ieeju vecajās sliedēs). Vienmēr esmu sapņojusi par savu mājas bibliotēku un pamazām to veidoju.

Kad Jasmīna jau bija manā puncī, mēs viņai lasījām priekšā daudz un dažādas pasakas. Mūsu iecienītākās bija Margaritas Stārastes pasakas. Brīdī, kad Jasmīna piedzima mēs centāmies dienā atvēlēt kādu mirkli, kurā Jasmīnai palasīt priekšā dažādas pasakas. Šobrīd, kad Jasmīna ir sasniegusi jau gada vecumu, kopīgi aplūkojam grāmatas, lasām, stāstām, kā arī viņa ļoti labprāt pati tās šķirsta, grāmatu varoņiem dod bučiņas.

Mūsdienās grāmatu sortiments ir ļoti plašs un katram vecumposmam ir izstrādātas viņiem atbilstošas grāmatas, ar atbilstošu šriftu un tā lielumu, atbilstošiem attēliem un tekstiem, un pat dažāda veida uzdevumiem. Šobrīd grāmatas pat ir skanošas, tajās var zīmēt, rakstīt un pēc tam to visu nodzēst. Arī krāsojamo grāmatu sortiments ir tik liels, ka pat viengadniekam atradīsies piemērota grāmata. Mans jaunums un atklājums ir ar ūdeni krāsojamās grāmatas, kuras var krāsot neskaitāmas reizes.

Kur mēs iegūstam grāmatas?

  • Grāmatas pērkam grāmatnīcās. Visbiežāk sanāk pirkt atlaižu laikos, jo būsim godīgi grāmatas mūsdienās ir dārgs pasākums. Bet ir arī grāmatas, ko pērkam par pilnu cenu.

  • Arī pārtikas preču veikalos atlaižu laikā esam iegādājušies grāmatas.

  • Bibliotēkas maiņas plaukts ir mūsu pērļu medību lauks, kur esmu atradusi grāmatas gan savam grāmatplauktam, gan darbam, gan Jasmīnai skatāmās grāmatas, gan vēlāk lasāmās grāmatas.

  • Bibliotēkas bērnu nodaļā ir grāmatas arī pašiem mazākajiem lasītājiem. Tā ir lieliska iespēja iepazīt gan bibliotēku, gan dažādas grāmatas. Šo opciju noteikti izmantosim, kad Jasmīna būs paaugušies un vairs neko negrauzīs.

Kā mēs grāmatas glabājam?

  • Mums mājās ir atvērtā tipa grāmatplaukts, kurš ir novietots uz zemes. Grāmatas, kas stāv zemākajos plauktos, brīdī, kad Jasmīna sāka pārvietoties pa istabu, netika celtas uz augšu. Mans uzskats ir, ka muļķīgi no bērna slēpt lietas, labāk rādīt un stāstīt kā tās ir izmantojamas. Biju sagatavojusies uz to, ka kāda grāmata tiks saplēsta, tāpēc šajos plauktos glabājas grāmatas, par kuru skādi sirds tik ļoti nesāpētu. Ir bijušas pāris reizes, kad Jasmīna grāmatas ir izņēmuši no plaukta un kārtīgi izšķirstījusi, bet tad vienmēr viņai klātesot esmu tās salikuši vietā. Nu jau pēc pāris reizēm redzot, ka vienmēr pēc tam tiek grāmatas sakārtotas, arī pati cenšas grāmatas ielikt atpakaļ vietā. Protams, tas grāmatu plauktā ir ieviesis mazu haosu un tas neizskatās pinterest vai instagram bildes cienīgs. Mana teorija par to, kāpēc viņa šo pieaugušo grāmatu plauktu neapskādē, ir saistīta ar to kā mēs glabājam viņas grāmatiņas.

  • Pasaku grāmatas glabājas kopā ar pieaugušo grāmatām, bet viņai domātās grāmatiņas ir iekārtotas atvērtā grāmatplauktā viņai pieejamā vietā. Viņa jebkurā laikā, kad pati vēlas var apskatīt sev domātās grāmatas un ar tām darboties. Sākumā viņa grāmatas pārsvarā tikai izsvaidīja, bet nu jau pati sēž un pēta, kā arī nes mums, lai mēs kopīgi tās varētu iepazīt un izzināt.

Kā mēs grāmatas izmantojam ?

  • Kā jau visi normāli cilvēki mēs grāmatas lasām gan skaļi, gan katrs pats pie sevis.

  • Grāmatās aplūkojamās ilustrācijas pārrunājām,stāstam,kas tur redzams.

  • Grāmatās kur ir tikai attēli cenšos pati izdomāt stāstiņu vai kādu muļķīgu dziesmiņu, lai skatīšanās būtu interesantāka. Šo triku izmantoju arī grāmatās ar dažādiem atveramiem lodziņiem. Šāda veida grāmatās arī uzdotu bērnam kādu mīkliņu, lai lodziņa atvēršana būtu aizraujošāka un raisītos iztēlē un valodiņa. Bieži skatoties vienu un to pašu grāmatu mainu intonācijas, uzdevumus, ko veicam, iesaistu gan savu, gan bērna ķermeni stāstiņa attainošanā. Lielākiem bērniem lieliski talkā var nākt roku vai pirkstu lelles un šādā veidā sižetu varat attainot gan jūs paši, gan bērns veidot leļļu teātri.

  • Grāmatas ir lielisks uzskates materiāls tad, ja kāda lieta vai parādība nav aplūkojama dzīvē, vai papildināt jau esošās zināšanas.

  • Grāmatām par dzīvniekiem var nopirkt klāt plastmasas dzīvnieciņus un tos likt pie attiecīgā attēla un kopīgi atdarināt dzīvnieku skaņas.

Katram vecumposmam var izdomāt un piemērot dažāda veida aktivitātes lasot un skatoties grāmatas, šīs bija mūsu aktivitātes 1.dzīves gadā un vēl pēc tam.

Ieguvumi no grāmatu lasīšanas:

Šeit es varētu minēt simtiem ieguvumus un tāpat nenosaukt visus. Tieši tāpēc padalīšos ar tiem, kas man un manai ģimenei ir svarīgi.

  • Vārdu krājuma paplašināšana un veidošana gan maziem, gan lieliem.

  • Iztēles attīstīšana.

  • Domāšanas veicināšana

  • Kopīga laikā pavadīšana gan ar sevi, gan ar saviem tuvākajiem, visīpaši ar bērniem. Arī lasāmo grāmatu izvēli var pārvērst par ģimenes aktivitāti un tradīciju, kuras laikā visi kopīgi apmeklē vai nu grāmatnīcu, vai bibliotēku. Par tradīciju var ieviest arī dalīšanos par sevis izvēlētām grāmatām.

  • Jaunas informācijas un iespaidu iegūšanas avots.

  • Atmiņas nostiprināšana.

  • Grāmatas ir lielisks veids kā mazināt stresu, atslēgties no ikdienas pienākumiem un rūpēm, pavisam nemanot nonākot pavisam citā realitātē.

  • šis ir lielisks veids kā uzlabot savas koncentrēšanās spējas, kā arī pacietību, visīpaši, jaunākajiem lasītājiem.

Es ļoti priecājos, ka kopā ar savu mazo pasaules pētnieci no jauna varu iegrimt grāmatu burvībā un ļaut vaļu savai iztēlei un nebeidzamajam bērna priekam un aizrautībai.

48 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page