top of page
  • Writer's picturelaineparuma

Dzemdību somas saturs.

Gatavojoties satikt savu mazo brīnumiņu jebkura māmiņa cītīgi pēta kas tad ir vajadzīgs līdzi uz dzemdību iestādi. Katra no iestādēm ir sagatavojusi jau sarakstu ar nepieciešamajām lietām, kas ir jāņem līdzi. Šoreiz es padalīšos ar tām lietām, ko es ieliku savā dzemdību somā, kā arī ar tām lietām, kuras man noderēja un kuras lietas man nepavisam nenoderēja.

Sākšu ar to, ka krāmēju divas somas: vienu priekš sevis un bērniņa tēta un otru priekš mazā. Pašā iesākumā biju domājusi krāmēt tikai vienu somu, bet tad sapratu, ka gan dzemdību, gan pēcdzemdību procesā man un bērniņa tētim būs vieglāk orientēties, ja mantas būs sakrāmētas atsevišķi.

Soma māmiņai un tētim:

*Pase

*Mātes pase ar tajā ielīmētiem izmeklējumiem, kā arī ar ģimenes ārsta/pediatra zīmogu, kurš aprūpēs jaundzimušo. šo noteikti nedrīkst aizmirst, jo mātes pasē ir visi apliecinājumi par Jūsu grūtniecību, kā arī slimnīca zinās, kuram dakterim vajadzēs nosūtīt analīžu izmeklējumus jaundzimušajam.

*Halāts

* Liels kokvilnas krekls dzemdībām

* Čības gan man, gan bērniņa tētim. Abiem nopirku stingras gumijas čības, lai varētu apmeklēt dušu, kā arī ieliku priekš sevis aitādas čības. Tās somā ieliku ar mērķi, ka ļoti viegli apsaldējos, ja kaut kur ir caurvēji,

* kokvilnas zeķītes 3 pāri

* kokvilnas apakšbikses 3 gb

* Krūšturis, kas piemērots barošanai ar krūti

* pamperbikses 3 gb

* higēniskie krūštura ieliktņi

* paketes

* mazais šampūns

* matu gumijas

* zobu sukas un zobu pasta

* drēbes ar kurām doties mājup

* Bepanthen ziede ( šis slimnīcas sarakstā nebija iekļauts)

* ķemme

* musli batoniņi ( šis arī nebija iekļauts slimnīcas sarakstā, bet zinu, ka man vienmēr gribas kaut ko uzēst, ja nervozēju. Tāpat bērniņa tētim kaut ko gribēsies uzgrauzt)

* ūdens

* dvieļi 2 gb

* klizma (šis arī slimnīcas sarakstā nav iekļauts, bet ieliku klausot citu mammu pieredzi)

* pretstriju krēms ( arī šis nebija slimnīcas sarakstā, bet lasot informāciju par striju veidošanos un kopšanu, ja tādas ir izveidojušās, nonācu pie secinājuma, ka ir ļoti svarīgi savu ķermeni kopt un pabarot arī pečdzemdību procesā)

Soma bērniņam:

Atzīšos, ka ar šīs somas saturu man veicās visgrūtāk. tas bija tā iemesla dēļ, ka somu krāmēju augusta sākumā, kad Latvijā valdīja neizturams karstums, bet dzemdības paredzētas augusta beigās/ septembra sākumā, kad par laikapstākīem varu vien nojaust.

*Pirmais komplektiņš bērnam, kurā iekļāvām : bodiju ar īsām rokām, bikses ar iestrādātiem zābaciņiem, jaciņu, cepurīti, bērniņa vecvecmammas adītas zeķītes, cepurīti, cimdiņus un 2. izmēra pamperu. Visus apģērbus likām 56. izmēra,

* mazā paka ar 2. izmēra pamperiem

* vienreizlietojamie autiņi

* mitrās salvetes

* cepurītes 3 gb

* bodijus gan ar īsām , gan ar garām rokām. Kopā bodijus paņēmu kādus 6. ņēmu gan 56., gan 62 izmēra

* dažāda veida bikses. ņēmu gan 56., gan 62 izmēra

* jaciņas plānas

* 2 flaneļa rāpulīsus

* cimdiņus un zeķītes

*plāns starpsezonas kombinzons mājup braukšanai. Biju ielikusi 2 kombinzonus: vienu biezāku un vienu plānāku.

*mazos dvielīšus bērna apkopei

* auduma autiņus

* ietinamo autiņu

* sudo krēms un evijas ziede ( šie slimnīcas sarakstā nebija iekļauti)

* Pašas tamborēta sedziņa mazulim, kā arī plānāka sedziņa mazulim mājupbraukšanai.

* autokrēsliņš

* latviešu rakstnieku grāmatiņas, ko mazajam brīnumam lasīt priekšā. Šī lieta gan man, gan bērniņa tētim likās ļoti svarīga.

Krāmējot abas somas sajūta bija, ka dodos nevis uz dzemdību iestādi, bet gan uz kūrortu ārpus valsts, jo jau iepriekš vajag padomāt par visu nepieciešamo, kas varētu būt noderīgs atrodoties dzemdību iestādē. Katrai no jaunajām māmiņām, kas uz dzemdību iestādi dodas pirmo reizi, ir liela neziņa par lietām, kas būs vajadzīgas viņas mazulim.

Lietas, kuras man dzemdību somā bija liekas un/vai nākamreiz noteikti neņemšu līdzi:

*klizma

* bepanthan ziede

* sudo krēms un evijas ziede ( slimnīcas personāls parūpējas katru dienu par bērniņa aprūpi)

* šoreiz man nenoderēja ietinamais autiņš, jo bērniņš gulēja mierīgi un nekas netraucēja miedziņam

* noteikti biju pārcentusies ar drēbīšu skaitu. Cepurīti mums vajadzēja tikai vienu, jo kā ārsts ieteica, tad iekštelpās cepurīti uzvilkām tikai pēc piedzimšanas. Arī bikses bijām paņēmuši par daudz līdzi. Bet protams labāk vairāk paņemt līdzi, nekā pietrūktu.

Lietas, kuras man vajadzēja vairāk vai vajadzēja ielikt dzemdību somā:

* noteikti vajadzēja ielikt vairāk pieaugušo pamperbikses, jo pirmajās dienās pēc dzemdībām ērtāk bija staigāt pamperbiksēs nekā lietot higiēniskās paketes.

* našķus sev un bērniņa tētim, jo pēc dzemdībām uzradās apetīte kā vilkam, kā arī slimnīcā ēdināšana nebija no tām labākajām.

* brīvā laika nodarbi ( datoru ar filmām vai seriālu, kād grāmatu vai adīkli), jo pirmajās dienās mazulis pārsvarā guļ un brīvajā laikā gribējās sev kādu nodarbi.

317 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page