top of page
  • Writer's picturelaineparuma

Sāļais pīrāgs.

Mūsu mājās cik sevi atceros ir audzēti dažādi dārza labumi. No tiem tiek gatavoti gan ziemas gardumi, gan dažādi ēdieni pēc iepriekš zināmām receptēm. Šogad ik pa laikam man uznāk iedvesma kaut ko no tā visa uzmeistarot ne pēc receptēm no glancētiem žurnāliem, bet gan pašai izdomāt.

Kā viena no tādām receptēm ir tapis sāļais pīrāgs, kuram par iemeslu bija tomātu pārpilnība siltumnīcā un apnikums no ierastajām tomātmaizītēm, tomātu un gurķu salātiem un visiem citiem latviešiem ierastajiem ēdieniem.

Nepieciešamais:

*400-500 grami tītara maltā gaļa ( bet var lietot jebkuru citu)

*sīpols

*burkāns

*kārtainā mīkla (4 loksnes)

*mazi tomāti

*baziliks svaigs

* saldais krējums 200 ml

*2 olas

* siers

* dažāda veida garšvielas pēc patikšanas

Pagatavošana:

1. Atkausē kārtaino mīklu, to mazliet izrullē un izklāj tortes formas apakšu un sānu malas. Mīklu viegli sadursta ar dakšiņu.

2. Smalki sagriež sīpolus, sarīvē burkānus. Sīpolus apcep viegli zeltainus, pievieno burkānus, apcep līdz tie kļūst dzeltenīgi. Pievieno malto gaļu, garšvielas pēc patikas ( es šoreiz pievienoju Santa Marias garšvielu maisījumu maltajai gaļai) un cep līdz gaļa ir gandrīz gatava.

3. Gatavo gaļas masu ieklāj virs kārtainās mīklas.

4. tomātus sagriež 4 vai 8 astoņās daļās, kārto virs gaļas. Starp tomātu daļiņām liek svaiga bazilika lapiņas.

5. Sieru sarīvē uz smalkās rīves, sajauc kopā ar 2 olām un saldo krējumu. Šo masu lej pāri pīrāga kārtojumam, lai vienmērīgi viss izlīdzinās.

6. Veidni liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī uz 175 grādiem un cep minūtes 40 vai līdz pīrāgs ir zeltaini brūns.

7. Pēc izņemšanas no cepeškrāsns pīrāgu mazliet atdzesē, lai viss savelkās kopā un griežot nekas netecētu pa veidni un galdu.

8. Mūsu mājās šo pīrāgu ēdam kopā ar skābo krējumu.

57 views0 comments
bottom of page